Angkor civilisation.

Khmer eller Angkor civilisationen kom til verden i perioden 802 til 1431 e.v.t. og strakte sig så langt væk som til den nuværende Burma-Thailand grænse og Wat Phou i det nordlige Laos, da det var på sit højeste.

Dagliglivet.
Dens opstående ligger i det faktum at den gamle Khmer hersker valgte den rigtige politiske doktrin for tiden, hvilke tvang til enighed mellem folket. Desuden havde de udviklet et begavet overrislingssystem, til deres marker, som kunne kontrollere vandet fra Mekong floden, hvilket forøgede deres velstand. Khmer civilisationen gik i opløsning for mere end 500 år siden, men efterlod sig nogle fremragende monumenter, det store tempel Ankor Wat og Bayon og adskillige enestående skulpturer som Apsara.

Mestre i stenhuggeri.
Der hersker ingen tvivl om at de gamle Khmerer var mestrer i stenhuggeri. Som man kan se i dag, er dette indiskutabelt bevis i de forskellige Angkor templer der ligger på Siem Reap’s store slette, eller på den anden side af nutidens grænse af Preah Vihear ved Dangrek’s bjerge, Phnomrung og Phimai i Thailand og Wat Phu i Laos. Alle er skabt af dygtige Khmer håndværkere gennem flere århundrede.

Forklaringen.
Det kan godt virke modstridende forhold til det normale og afslappede liv de lokale folk og landsbybeboer levede på den tid. Hvad var det der drev dem til at lægge sådan en bemærkelsesværdig anstrengelse og tid i dette? Er forklaringen religionen?

Udgravninger.
Studiet af Khmer civilisationen er ikke en let og smertefri opgave for historiker og arkæologer. Det meste af de nedskrevne fund fra udgravninger af Angkor, er udhugget i sten hvilket er det mest uforgængelige materiale gennem tiden. Selvom disse beviser er vigtige for at forstå den grundlæggende Khmer samfund og dets kronologi, der hovedsagligt var beskæftiget med religiøse ritualer, lovprise kongerne, og litteratur som de indiske epos ”Ramayana” og ”Mahabharta” Der var meget få ting der fortalte om de almindelige menneskers daglige liv. Interessant nok stammer den viden om  det daglige liv for den tids Khmer, ikke fra Khmererne selv, men fra kinesiske annaler. I midten af det 13. århundrede under det kinesiske Yuan dynasti, rejste en kinesisk ambassadør med navnet Zhou Daguan til Angkor, han blev der sammen med de lokale landsbybeboer. Han studerede og udforskede dette rige i årevis inden han vendte tilbage til Kina. Han nedskrev det i sine annaler om dette utrolige rige og beskrev levende hvordan folk levede, i dette klare portræt af Khmer samfundet på den tid.

Centrum for civilisationen.
Centrum for Khmer civilisationen er i området Angkor Wat som i dag befinder sig i på sletten i Siem Reap provinsen nord for den store sø Tontle Sap. Hele vejen gennem Khmerernes historie, var kongemagten opnået ved vold og blodudgydelse for at opnå tronen. Der var flere hovedbyer bygget af de forskellige konger i regionen, ikke langt fra hinanden, disse byer er i området af Angkor Wat og Roluos under forskellige navne som Harihalara, Yasodharapura, Jayendanagari, Angkor Thom og plus nogle få mere

Angkor Wat, Angkor Thom og adskillige andre Khmer templer er utvivlsomt levninger fra den tidligere Khmer civilisation. For at få et klarere billede af Cambodia og disse tempelkomplekser, må man se nærmere på den historiske baggrund, fra begyndelsen til enden, fra årsagen til denne civilisations opstående og endeligt.

Sidst opdateret : 06. oktober 2005