Dagliglivet i Angkor riget.

De inskriptioner som er fundet i Angkor regionen handler mest om religiøse relateret emner og fortæller sjældent noget om det daglige liv for det lokale Khmer folk. Kun stenudskæringerne i et relief i Angkor Thom fortæller i nogle glimt om det daglige liv på den tid, uanset det,  stammer den viden man har fra kinesiske annaler som Zhou Daguan nedskrev, da han var der som ambassadør for Yuan dynastiet. Han besøgte Angkor riget i 1296 og rejste rundt i kongeriget i det meste af et år før han tog tilbage til Kina. Ved at opholde sig sammen med den lokale befolkning under forskellige forhold, kunne Zhou Daguan give en temmelig præcist beskrivelse af deres daglige liv og aktiviteter, som i dag kan give os en forestilling om deres daglige liv

Dagliglivet.
Zhou Daguan skrev at både mænd og kvinder gik med bar overkrop og barfodet, kun iført et lændeklæde. De almindelige kvinder bar ingen udsmykning i deres hår, men de bar finger og armringe i guld. De smukkeste kvinder blev altid sendt til hoffet for at tjene kongen og den kongelige familie. Alt handel hos Khmererne blev udført af kvinderne. På markedspladerne var der ingen boder, varerne lå på et underlag som var lagt på jorden. Pladserne på markedspladsen var ikke gratis, de måtte betale en afgift til myndighederne. Khmererne havde ingen borde og stole i deres huse, ligeledes havde de heller ikke skåle eller spande. De tilberedte deres mad i lerpotter, hvor i de kogte deres ris og lavede deres suppe. Deres grydeskeer var lavet af skallen fra en kokosnød, og suppen blev serveret i tynde skåle vævet af blade.

Reliefferne i Bayon.
Et af de mange afbildninger af hverdagslivet Som et supplement til Zhou Daguan's beskrivelse, beskriver nogle relieffer i Bayon levende scener fra markedspladserne. Mange mennesker går til og fra markedet, to okser trækker en oksekærre, nogle bærer deres varer på hovedet, fornemme personer i bærestole med deres tjenere, nogle kommer til hest. I et af reliefferne ses en flot klædt udlænding gå mellem de lokale folk.

Byggematerialer.
Paladserne og husene i Angkor var hovedsagligt bygget af forgængeligt materiale som træ og stråtækket med blade, så der er ikke efterladt nogen spor af dem, undtaget er de forskellige Khmer templer som var bygget af mursten og sten. På den tid må vi forestille os Angkor’s hovedstad, med de usædvanlige Khmer templer som Angkor Wat og Angkor Thom omgivet af træhuse, hvor nogle tag havde tagsten andre kun stråtækket, og hvor folk levede deres liv omkring markedspladsen. Nu er der intet tilbage som kan fortælle om det, ud over de storslåede templer.

Sidst opdateret : 06. oktober 2005