Hvem var Molly Malone.

Molly Malone, også kendt som Cockles and Mussels, er en populær sang son nærmest har status som Irlands nationalmelodi, den har i hvert fald den uofficielle status som Dublins nationalmelodi. Sangen bliver brugt af supporterne af Leinster Rugby team og Irlands rugby landshold, sangen fortæller historien om en smuk fiskehandler som tilbød sine vare i Dublins gader, men hun døde ung af feber.

Molly blev fejret med en statue, som er skabt af Jeanne Rynhart, den er placeret for enden af Grafton Street, rundt om hjørnet ved St Andrew's Church hvor Molly blev døbt. Statuen blev opstillet i 1987 i forbindelsen med tusindåret for Dublins grundlæggelse. Statuen bliver i daglig omtale som 'The Tart With The Cart', 'The Dish With The Fish' eller 'The Trollop With The Scallops'. Selve statuen portrætterer Molly som en barmfager ung kvinde med et sørgmodigt udtryk i ansigtet, og iført en kjole fra 17. hundredettallet, og påstås at repræsentere den virkelige person som sangen omhandler. Hendes kjoles dybe udskæring og hendes store bryster bliver forsvaret med at kvinder ammede offentligt på Mollys tid, og bryster poppede op alle steder og så skulle der være nem adgang.

I byen er der vokset en legende op omkring den historiske figur Molly, og er blevet fremstillet både som gadesælger om dagen og deltids prostitueret om natten, og som kontrast som en af de få ærbare gadehandlere på den tid.

Ikke desto mindre er der ingen beviser på at sangen er baseret på en autentisk kvinde som levede i det 17. århundrede eller nogen anden tid for den sags skyld, på trods af at optegnelser om hendes fødsel og død er blevet fundet. Der var mange Mary’er eller Molly'er som blev født i Dublin i det århundrede, men der er ingen beviser der kan forbinde nogle af dem med begivenhederne i sangen. Sangen blev tidligst udgivet i 1880’erne, den blev publiceret som skrevet og komponeret af James Yorkston fra Edinburgh.

Sidst opdateret : 03. juli 2007
Theobald Wolfe Tone Blandet Sangen om Molly Malone