Fredag d. 7 Juni

Dag 6.Start på dagen.
Efter mit  morgenbad, gik jeg hen til min nye morgenmads leverandør, jeg blev modtaget med et stort smil og et "nice to see you again". Morgenmaden var ligesom i går upåklagelig, så jeg gav mig godt tid,  der var jo ingen store rejseselskaber til at rippe det hele før man havde set sig om. Jeg havde besluttet mig til at tage  en tur ned af The Royale Mile igen i dag. Se nogle af de museer jeg manglede og så Holyrood House Palace som var mit hovedmål. Jeg skulle tilbage til hotellet og hente mit fotografiapparat og så lige spørge til den fordømte adapter - resultatet var næsten givet på forhånd, men det var blevet en fiks ide - og måske var det også for at irritere dem lidt.

National Library.
Dronning Mary's afskedsbrev Igen gik jeg syd om Edinburgh Castle og frem til  Georg IV Bridge, et stykke hen vejen af ligger National Library. Det er Skotlands største bibliotek, med over 7 millioner bøger, 120.000 manuskripter, 1,6 millioner kort samt masser af aviser og magasiner. Der ud over har museet en afdeling med musik som både indeholder en samling af britisk musik, selvfølgelig specielt meget skotsk musik. Der er en stor samling af tidlige udgaver af Handel, Berlioz og Verdi. Et af klenodierne er Dronning Marys sidste brev, som hun skrev færdig kl. 2 om morgenen den 8. feb. få timer før hun blev ført til skafottet på Fotheringay Castle. Brevet var stilet til Kong Henri III of France! Hendes henrettelse skyldes politiske og religiøse årsager, som i sig selv er et studie værd, hvis man er historisk interesseret. Et lille kuriosum er værd at nævne: Mary giftede sig med Jarlen af Bothwell. Skotland var chokeret over dette ægteskab og gjorde oprør - under dette oprør lykkedes det Jarlen af Bothwell at undslippe til Danmark og på den måde forsvandt han ud af den skotske historie, men ind i den danske. Han endte sine dage i fængslet på Dragsholm Slot og hans kiste står den dag i dag i Fårevejle Kirke.

Huntley House Museum.
Foto af Bobby Museet holder til i et restaureret bygning fra 1600 tallet, huset har en gang tilhørt Marquis of Huntley der af navnet. Museet er nu indrettet som det vi kalder bymuseum og indeholder selvfølgelig ting som er af lokalhistorisk interesse. Mest af alt indeholder museet Grayfriers Bobbys halsbånd, madskål, hans licens og ikke mindst et fotografi af Bobby, taget mens han levede. Billedet afslører tydeligt at det nok ikke er den smukkeste Skye-terrier der har betrådt denne jord, hans liv var heller ikke en skødehunds liv, men hvad gør det, han var og er nok alligevel den dejligste af alle Skye-terrier!

Holyrood House Palace.
Holyrodd House Plalace Nu var jeg godt nede af Canongate  så jeg da jeg ikke var sulten blev jeg enig med mig selv om at springe frokosten over, og så gå direkte til Holyrood House Palace som ligger for enden af Canongate. King James IV begndte i 1498  at bygge tårnet til slottet og King Charles II fuldførte det i 1671 og det er da også ham som tilskrives "æren" for dette bygningsværk. Den mest kendte hvis navn er knyttet til slottet er Queen Mary af Skotland. Tårnet har den trappe som de indtrængende brugte da de invaderede Marys private gemakker, hvor de så dolkede og myrdede Rizzio (mere historie). Slottet er stadig i brug og hvert år omkring starten af juli måned ankommer Dronning Elizabeth II og Prins Philip  med et følge på ca. 100 personer med toget. Den følgende måned bor de så på  Holyrood House Palace hvorfra de udfører deres royale pligter.

Holyrood Abbey Store dele af slottet er åbent for publikum uden for  den periode de kongelige bor der. Der er mange smukke møbler, malerier og tæpper og bag slottet er der en stor smuk park med mange blomster og buske.  Til venstre for slottet ligger ruinerne af Holyrood Abbey hvis historie spænder over 800 år. Den blev grundlagt i 1128 af David I. I gennem tiderne kom kirken til at spille en stor rolle i de skotske monarkers religiøse liv. James II for eksempel var født, gift og begravet her. James III og James IV blev begge gift her, James V blev kronet her i 1524 og blev begravet her i 1542. Inden for disse mure blev Queen Mary og Henry Darnley gift i 1565 og  i 1633 blev Kong Charles I kronet. Som andre religiøse bygninger som tilhørte den Romersk Katolske Kirke, blev kirken stærkt beskadiget under den hvirvelvind som Reformationen fremkaldte i Skotland. At stå der selv og se de solide mure og så vide lidt om kirken og slottets historie, er en mærkelig fornemmelse. Denne Kirke har givetvis været meget smuk en gang.

Eftermiddagskaffe.
Jeg var nu godt træt i benene så på vejen tilbage til mit hotel, smuttede jeg lige ind til bageren for at købe mig en stor "beskidt" kage til min eftermiddagskaffe. Jeg var dog lige inde i receptionen for at spørge om de havde en adapter til.. men bla bla  ........  Efter kaffe og et afslappende bad, fik jeg mig en lille lur.

Aftensmad.
Jeg gik mig en tur langs Princes
s Street, besøgte forretninger for at kigge på gaver som jeg skulle have med hjem. På et tidspunkt stødte jeg på en lille kjole som jeg synes passede til Sannes barnebarn, jeg fandt også et slips til mig selv. Ligeledes købte jeg en særlig ost til min chef (fedterøv), en ostetype som jeg altid plejer at købe med til ham og hans kone, når jeg er i London - ellers kneb det lidt med at finde noget der kunne bruges som gave.

Svinekotelet og en pint.
Det var ved at være tid til at finde et sted at spise, det lykkedes på Queen Street, en restaurant eller måske nærmere et spisehus med traditionelt britisk mad. Der var pænt besøgt så enten var maden god eller også var den billig. Jeg fik sat ved et bord og bestilte en svinekotelet og en pint af den gode øl. I mellemtiden var der kommet et par ind i restauranten, de så sig søgende omkring men kunne ikke finde et ledigt bord, jeg tilbød at de godt måtte sidde hos mig, jeg sad ved et bord til fire, hvis de ikke havde noget i mod det. Enten var de meget sultne eller også havde de ikke noget imod det, de takkede da pænt ja. Aha amerikaner - accenten var ikke til at tage fejl af. Det viste sig at være et amerikansk ægtepar fra Tennessee som nu var på rundrejse i Skotland. Han havde arbejdet i Skotland i sine unge dage og ville nu godt vise sin kone nogle af Skotlands smukke steder. Så vi fik en hyggelig sludder en times tid inden vore veje skiltes. Jeg må huske at fortælle at maden var både god og billig. Jeg var nu godt træt i bentøjet, så jeg trillede stille hjem til mit hotel, jeg gad ikke en gang at gå ind i receptionen for at spørge om den hersens adapter.

Sidst opdateret : 06. oktober 2005