Kalender og talsystemet

Kalendersystemet.
Kalenderen var en af Mayas største opfindelser. Kalenderen blev tidligt udviklet af astronomipræsterne, når de studerede solen, månen og stjernerne i et forsøg på at forstå guderne. De talte dagene, præcis som egypterne, selv året udregnede de. De navngav kalenderen Haab, den bestod af 20 måneder hvor hver måned bestod af 18 dage. De havde også en ekstra måned på fem dage som de kaldte Uayeb. De havde naturligvis regnet rigtigt hvor langt et år var nemlig, med den ekstra måned var det sammenlagt 365 dage. Hvis man sammenligner den kalender som Mayaerne havde på 600-tallet, så var den mere præcis end den man havde i Europa på 1500-tallet.

Tallet nul.
Er det ikke Maximon - her fra byen Antiqua Tallet nul anvendte de allerede i 200-tallet, mens man først begyndte at anvende nullet i Spanien omkring 1600-tallet. Maya-astronomerne var rigtig dygtige til at  følge planeternes og stjernernes baner uden nogle optiske instrumenter. Sol og måneformørkelser vidste de derfor eksakt når de skulle indtræffe. Mayafolkets dyrkelse af udregninger var utrolig. De forsøgte f. eks. at finde ud af hvilken ugedag den 31. december år 90.000000 f.v.t. var. Deres eksakte værdi om hvor langt året var, er 365,2420 dage. Det kan sammenlignes med den gregorianske kalenders værdi som er 365,2425 dage. Nutidens forskere og astronomer anser faktisk at den total længde er præcis den samme som Maya-astronomernes. Det er fascinerende at tænke på at de allerede på det tidspunkt var i stand til at udføre svære matematiske beregninger.

Talsystemet.
De anvendte streger og prikker for at angive alle tal mindre end 20. Til at måle tid anvendte de et system som var baseret på en 52-års cyklus, den var næsten præcis  på nær et par timer. De opgav dette system til fordel for deres nutidige kalender  Tzolkin, der kun havde en dags fejl på 6000 år. Vor egen gregorianske kalender har en dags fejl hvert fjerde år. Det der er vores skudår i dag. De beregnede også jordens undergang ud til at ske den 23. december år 2012. Så hvem ved, de har jo været ret præcise i deres beregninger hidtil.

Sidst opdateret : 20. marts 2006
Mayariget Blandet Anvendte Værktøjer