Majsen

Majsmenneskerne.
Majsen er Guatemalas vigtigste føde. Mayaindianerne er også blevet kaldt for majsmenneskerne. I mayafolkets skabelsesberettelse fortælles  det om hvordan mennesket blev skabt. Først forsøgte guderne med træ og ler, men ikke før end de brugte majs lykkedes det at skabe mennesket. med majs blev människan perfekt. Guderne gav majsen til menneskene således de kunne dyrke den som føde for menneskene. Mayafolket troede at majsen havde et indre liv og sjæl, så derfor behandledes majsen med stor respekt, ømhed og varsomhed, majsen skulle ikke lide unødigt.

Gamle traditioner
Majsplanter i gang med at gro sig store Det er manden som sår og passer det det hellige korn, og kvinderne som bruger majsen i madlavningen. Majsen bruger hun til at bage brød, lave vælling og i forskellige retter mad. Majsen bruges desuden mod forskellige sygdomme. I følge traditionen skal man aldrig give væk eller sælge den allerførste majs man høster, og i følge traditionen skal de som har fået en god høst, dele høsten med dem hvis høst er mislykkedes. Man afleverer en del af sin høst på et fælles sted i byen så de der har behov for det kan hente det de behøver herfra. Om traditionen stadig er meget udbredt ved jeg faktisk ikke rigtigt.

Specielle ritualer
Stadig den dag i dag findes der specielle ritualer og skikke omkring majsmarkerne. Hvert trin gennemføres på sin egen specielle måde. Blandt andet beder Mayafolket for jordens tilstand for derefter at så og give majsens sjæl gaver, også jordens og himlens sjæle lovprises.

Majsen kom til Europa
Efter spaniolernes invasion i 1500 tallet tog de majsen med tilbage til Europa, men i  Guatemala og den sydlige del, blev majsen dyrket allerede 2.000 år før vores tidsregning. Selv i dag er majsen grundstammen i Guatemalas Maya folkets mad. Der findes 166 forskellige sorter af majs, afhængig af farver og dyrkningsområder.

Majsen beskytter
I Maya folkets tro beskytter majsen et barns sjæl, derfor skal man lade en majskolbe ligge ved siden af et nyfødt barn. Når et barn fødes og navlestrengen klippes over, skal det gøres oven på nogle majskolber af forskellige farver. Siden skal de, stadig med blod på, lægges i jorden. Fra disse skal maden komme til det nye familiemedlem, indtil han selv kan avle sin egen majs. En anden gammel skik er at give majsvælling til den nyfødte som det første måltid.  Symbolsk gemmer man et af majskornene til han har den alder hvor han kan så sin egen majs.

Tro omkring majsen
Alting har en sjæl. Majsen har en sjæl:
"De forskellige majsfarver har sin egen sjæl."
"Hvis et majkorn går stykker skal man grave stykkerne ned i jorden."
"Majsen er ligesom honningen og tobakken hellig, thi den hjælper med at helbrede sygdomme."
"Det er ikke godt at stjæle, træde eller spytte på, eller på nogen anden måde forulempe majsen."
"Man skal ikke varme en "tortilla" igen. Majsen lider unødigt."
"Man skal aldrig sælge eller give den første majshøst væk."
"Man skal aldrig bytte majs for spiritus."
"Mennesket som spiser en brændt "tortilla" inden han går ud i natten, beskyttes mod onde ånder.
"Vand sammen med brændt "tortilla", fjerner angst og rædsler."
"Nogle levnedsmidler er hellige som for eksempel majsen, de har styrken til at beskytte mod onde ånder."

Sidst opdateret : 07. oktober 2005
Billedarkiv Billedarkiv Ramakien