Bodhnatn stupa omgivet af et utalligt bedeflag På Durbar Square et lille stykke fra søjlen med kong Pratap Malla finder man et relief af guden Kala Bhairab - Den Sorte Bhairab. En frygtindgydende figur i en af Shivas manifestationer. Den seks armet guddom bærer en række symbolske rekvisitter: Sværdet og treforken der bruges til at udslette tyranner. De afskårne hænder viser, hvad der sker med kriminelle hænder. De afhuggede hoveder viser, hvad der sker med hoveder, der ikke indeholder gode tanker. Kala Bhairab træder på en menneskekrop, symbolet på mennesket ignorance. I den ene højrehånd holder han en skål, hvori man kan ofre til ham og dermed undgå hans vrede eller få hans hjælp, i de to andre holder han sværdet og treforken. Da hans vrede er vendt mod løgnere, afgjorde man i gamle dage tvister foran hans ansigt. Ingen turde nemlig tale usandt i hans nærvær.

Kala Bhairab figuren blev fundet for meget længe siden. En gang da Kathmandu led under en tørke, fordi Vishnumati floden var løbet tør, sendte kongen sine ingeniører ud for at finde årsagen. De fulgte floden ad dens løb indtil de kom til det stedet hvor den var tørret ind. Her besluttede de sig for at grave og fandt den udhuggede sten med Kala Bhairab, som de bragte tilbage til Kathmandu.

Kala Bhairab blev opstillet her på Durbar Square. I starten kunne han se tværs over pladsen til Højesteret. Men i Højesteret blev der fortalt så mange løgne, og Kala Bhairab slog alle, selv de mindste, løgnere ihjel. Det blev til sidst for meget for kongen at selv meget små løgne blev straffet med døden. Han lod et lille Shiva tempel bygge mellem Kala Bhairab og Højesteret. Nu kunne guden ikke længere se, hvad der foregik i Højesteret så de små løgnere undgik døden.

Sidst opdateret : 17. november 2005
Dag 15