Djengis Khan

Den ligner godt nok en stor skildpadde Djengis blev muligvis født I 1162, nogle mener 1155 andre i 1167, og fik navnet Tenujin, efter en Tatar leder, hans var lige blev dræbt. Hans far Yesiigei var leder af Kiyat-Borjigin stammen, hvis fædrene land var centreret rundt udspringet af Onon floden, og før det i det sydlige Sibirien. Legenden beretter at Tenujin var født med en plet af blod på størrelse med kno, på hans knytnæve, som varsel om store blodsudgydelser. Hans ubarmhjertighed blev åbenlys allerede som teenager, da han dræbte sin halvbror Bekter med koldt blod, fordi han stjal en af hans fisk.

Da Tataren forgiftede hans far i 1171, kastede den udstødte 9-år gamle, sig ud i en lang sej kamp for at holde sig selv og sin familie i live. Gradvist fik han opbygget en gruppe af tilhængere omkring sig, der i blandt hans eds brødre Jamukha and Borchi. Hævn var blevet en besættelse hos ham.

Temujin blev langt om længe gift med sin trolovede Bortei fra Konggirai stammen. Kort efter blev Bortei kidnappet af Merkit stammen og hans første søn Jochi bliver født ni måneder efter, der har altid været sat spørgsmålstegn ved sønnens legitimitet. Senere allierede Temujin sig med Toghril, lederen af Kerait stammen og hans fars eds broder. I 1189 proklameret som Djengis Khan eller ”Oceanets Konge” og Khan for Borijan Mongois, da otte prinser svor troskab til ham. De næste femten år tilintetgjorde han, Tatar, Taichuut og Naiman stammerne, og ved en stamme tribunat i 1206, blev han udråbt som leder af ”hele folket der lever i telte”. I løbet af få år, lykkedes ham at skabe en federation af Mongolske stammer, og samle en loyal hær på op til 200.000 mand, og ved hjælp af de to sublime generaler Subedai og Jebe, skabte det største imperium verden nogensinde har set.

Man ved meget lidt om manden Djengis. Man ved han var bange for hunde, og havde en stærk tro på ånder og shamaner. En af de mest indflydelsesrige i det Mongolske imperium var Djengis shaman Kokochu, også kendt som Tov Tengri, som med tiden forsøgte at indsætte en rival til Djengis, indtil Khanen beordrede shamanens ryg brækket under en brydekamp.

Ved slutningens af hans liv, hidkaldte han den 71-årige kinesiske Taoist og alkymist Chang Chun, til hans lejr i Hindu Kush. Han beordrede ham til at skabe en udødelighedens eliksir. I august 1227, i den kinesiske Gansu provins, døde den 66-årige af læsioner han fik fra et fald fra en hest. Til mange historikers ærgrelser, er stedet hvor Djengis Khan er begravet, aldrig fundet, selvom det sandsynligvis er et eller andet sted i Khentii bjergene.

Sidst opdateret : 04. oktober 2006
Ulaan Baator Blandet Site map