Fredag d. 29 juni 2001

Dag 6. Start på dagen.
Morgenmad kl.8.45, i dag drak vi kaffe og juice, spiste en bolle og et par croissanter med marmelade til. Hjemme fra havde vi egentlig regnet med at dagen skulle bruges til at tage til Versailles slottet, men vi havde talt med et dansk ægtepar som havde været der i går og det havde været en meget varm tur. Så Versailles - vi kommer en anden gang. Det tegnede nemlig også til at blive  meget varmt i dag.

Place de la Bastille.
Brozesøjlen på Place de la BastilleVi bestemte os for at  kigge lidt på Place de la Bastille, ikke fordi der er noget tilbage af Bastillen, men for at se selve pladsen og den Bronzesøjle der står midt på pladsen. Den 14. juli 1789 blev den frygtede fæstning og fængsel Bastillen stormet, dette blev indledningen til revolutionen. Bastillen blev hurtigt revet ned totalt, og sten med inskription blev sendt rundt til samtlige franske provinser for at fortælle om nye tider var på vej. Resten af stenene blev senere brugt til Concorde pladsen. året efter stormen holdt folket en stor fest - og lige siden er den 14. juli fejret som Frankrigs nationaldag. Selve den 50 m. høje bronzesøjle, Colone de Juillet, blev rejst som et mindesmærke for kampene i 1830.

På selve pladsen ligger også Opera National de Paris - Bastille, en kæmpe bygning med fem scener, operaen blev indviet den 14. juli 1989 på 200 årsdagen for stormen på Bastillen. Vi gik ned langs operahuset ved Avenue Daumesnil, fordi vi ville ned til den grønne promenade. Her fik vi virkelig en fornemmelse for hvor stort et kompleks operaen er.

Promenade Plantée.
Parken på 2. sal - kig ind vi bor i stuenVi tog elevatoren  op til parken på 2. sal - en park på 2. sal?? - jo det er rigtigt nok!! Den grønne promenade er en park der er anlagt på en nedlagt jernbanestrækning, som tidligere blev brugt til godstransport. Parken som er 10 m. bred, og i anden sals hjde, den løber langs Avenue Daumesnil. Parken bliver flittigt brugt af områdets beboer. Beplantningen bestod af blomstrende buske, roser, liljer, bambus og mange forskellige stauder. Det var en behagelig spadseretur på et par kilometer, med blomstreduft hængende i næsen - ikke værst. Vi kunne visse steder kigge ind i folks lejligheder.

Efter vi kom ned fra promenaden, med en elevator,  gik vi på jagt efter den nærmeste metro - på vejen stødte vi på en bagerforretning. Til forskel fra de bagerier vi kender i Danmark, var dette helt åben, forstået på den måde at bageri og udsalg var i samme store lokale, man kunne se bagersvendene arbejde (og hvor rent bageriet var). De havde forskellige variationer af pizza som så spændene ud - vi købte 2 slices pizza - det skulle være vores frokost i dag.

Vi fandt Metroen og fik navigeret os frem til Metrostation Chaussée d'Antin. Vi ville ind og se Galerie Lafayette

Boulevard Haussmann.
Vi var ved at være sultne så vi ledte efter et sted hvor vi kunne spise vores pizzaer. Vi gik ned af Boulevard Haussmann. Baron Haussmann som var en fremragende byplanlægger fik af Napoleon d. 3. til opgave at renovere Paris, Han anlægger store boulevarder, kloaknettet udbygges, ja selv Louvre bliver udbygget, store parker anlægges. Men - han kunne nu godt have sørget for nogle bænke, så man kunne sidde ordentligt og spise sin pizza. Vi måtte tage os til takke med en lav sten langs en husmur.

Galerie Lafayette.
Galerie Lafayette's imponerende kuppel Vi ville gerne besøge Galerie Lafayette, ikke fordi vi regnede med at købe noget, men for at se  den store flotte kuppel. Den var bestemt imponerende, bygget op i glas og jern. Vi gik rundt og kiggede på udsalget, men selvom der var udsalg, og priserne i nogen tilfælde halveret, var det ikke særlig tillokkende. Sanne elsker at rive alt ned fra hylder og stativer, kigge lidt på det, for der efter "lægge" det tilbage igen - lige den type alle ekspedienter "elsker".  Det brugte vi så den næste halve times tid på.

Sainte Trinité.
Vi gik ned til Place d'Estienne d'Ovres for at kigge på Sainte Trinité. Vi satte os på en bænk i den foranliggende park. Solen stod højt på himlen så Sanne valgte at blive siddende på bænken for at nyde solskinnet, imens jeg stak hovedet indenfor i kirken. Arkitekturen blev tilpasset til det nye Paris som Napoleon d. 3. havde sat i værk. Kirken  gav den katolske kirke et nyt pust, katolicismen havde haft svære tider i Frankrig efter revolutionen. Kirken blev indviet i 1867. Det første indtryk man får når man kommer ind, er kirkens størrelse. 90 m., lang 34 m. bred og 30 m. høj, i midten findes et højalter, og bag den et sakristi, igen det som er kendetegnende for mange af Paris kirker - glasmosaikkerne - de manglede selvfølgelig heller ikke her. Kendt er ogs kirkens store Cavaillé-Coll orgel som blev indviet i 1869. Orglet blev flittigt anvendt i de næste 61 år, af den tids store komponist Oliver Messiaen.

De Overdækkede Passager.
Et spændende sted - trods varmen Vort næste mål var de Overdækkede Passager. Vi gik ad Rue de Cteaudun frem til Rue Faubourg de Montmartre, som fører ned til Passageren. Vi nåede ned hvor passagerne begyndte, men vi trængte først til at hvile vores ben, derfor satte vi os på en fortovsrestaurant. Her bestilte vi en æbletærte og en cfe crme til Sanne og så en øl til mig.

Passagerne består af tre passager, Panoramas som blev indviet i 1799, Jouffroy i 1846 og Verdeau i 1847. De handlende har bevaret traditionerne og man føler sig hensat til forrige århundrede. Her er boghandlere, legetøj, gamle fotografiapparater, små cafeer. Muse Grvin ligger her, det er et voksmuseum. Lige ved siden af voksmuseet ligger et hotel som hedder Hotel Chopin, jeg bemærkede at uret som hang over indgangen til hotellet stod navnet Wagner på  urskiven - en besynderlig observation ikke?

Sanne havde fået gået nok for i dag og nu ville hun gerne tilbage til vores hotel. Ok - mine ben var sgu også godt ømme, så vi fandt nærmeste Metro, og så til Metro Cluny la Sorbonne, derfra sjokkede vi hjem ad. Af med skoene, masser koldt vand på fødderne, derefter smed vi os på sengen for at hvile os - Sanne mumlede noget om når vi skulle ud og spise i aften skulle det fandeme kun være et spisested der højst lå to meter fra hotellet.

Aftensmad.
Sanne venter på maden Vi gik ned langs Seinen for at finde en restaurant vi havde lyst til at spise på, der var ikke rigtigt noget der tiltalte os så efter en tids søgen blev vi enige om at opgive og så gå tilbage til Rue de le Harpe. Her fandt vi en Thailandsk restaurant hvor vi kunne sidde udenfor. Vi bestilte de sædvanlige 3 retter og en flaske vin. Vi fik begge en gang  bøf-salat - temmelig krydret, Sanne valgte noget med and, og jeg kylling i karry, begge retter var godt krydret, så vi gjorde flittig brug af karaffelen med vand. Rødvinen var en slotsaftapning fra Saint-Emilion 1999. Til dessert fik vi begge mangofrugt og is - hele herligheden kostede lidt  under 300 kr.

Place de La Sorbonne.
Vi blev enige om at aftenkaffen ville vi tage "hjemme" på Place de La Sorbonne. Det blev en Irsk kaffe til Sanne og en øl til mig. Vi fik sludret med et ungt ægtepar fra Ålborg, som boede på samme hotel, om hvad vi hver især havde oplevet i dagens løb.

Klokken var 23.30, det var tid til at sige godnat. Endnu mere koldt vand på fødderne, "skrive" dagens oplevelser i dagbogen og så knalde brikker.

Sidst opdateret : 07. oktober 2005
Dag 5 Rejsedagbog dag 7