Kirken i Phytatorion

Stolt troner kirken over Phytagorion Højt oppe i Pythagorion by, mellem ruinerne af den antikke kristne basilika og resterne af Lygourgos Logotheti’s borg, står ” the Holy Church of the Metamorphosis of the Saviour”. Kirken blev bygget for at opfylde det løfte som de Samosiske frihedskæmpere gav under deres kamp for deres uafhængighed mod tyrkerne, til minde om deres heroiske kamp og mod. Efter den store sejr ved Mikali den 6. august 1824, hvor øen ved et mirakel blev reddet af lederen Lykourgou Logotheti af oprøret på Samos, besluttede han at bygge kirken som et udtryk for taknemmelighed til den almægtige gud, som velsignede og gav dem sejren til de græske frihedskæmper mod tyrkerne.

Kirkens grundlæggelse.
Interiør fra kirken Dedikationen af denne historiske kirke viser den gudfrygtige grundlæggers hensigt, desværre på grund af økonomiske besværligheder trak selve opførelsen ud. Endelig blev fundamentet lagt den 27. februar 1831, under den tid blev Samos, på trods af alle kampene, udelukket fra den nylige proklameret græske kongedømme i den såkaldte ”London traktat” underskrevet i 1830. Lygourgos lavede selv planen, og han lavede også en model af kirken i voks, som han forestillede den skulle se ud. Selve opgaven med at føre tilsyn af kirkens opførelse gav han til Mester Georgio Petrou, fra Kreta. Den 15. juni 1833 stod kirken færdig, med celler til præstestanden og andet husly for for dem der kom til festlighederne.

Livslang hengivenhed.
Den hengivenhed at Lykourgos havde for kirken i hele hans liv, falmede aldrig og kort før hans død, gav han instruktioner om at de tusinde ”talhra” han fik fra byrådet skulle gå til vedligeholdelse af kirken. Kirkens symbol blev for få år siden karakteriseret som et historisk monument af den græske regering. Kirken som står stolt i solen, bekendtgøre den dag i dag, Samosernes urokkelige tro på nationale og religiøse tro og beskyttelse af den historiske sandhed som Lykourgou Logotheti selv udtrykte det: Gud frelste Samos den 6. august 1824.

National helligdag.
Hvert år på denne dag fejres ” the Metamorphosis of the Saviour” som en national helligdag. På denne historiske dag kommer Samos befolkning sammen, med en from tilbedelse i selve kirken. De udtrykker deres taknemmelighed til Frelseren Kristus og udviser deres respekt til minde om deres heltemodige forfædre hvis mål var at forsvare den græske race og garantere friheden for deres fædreland.

Sidst opdateret : 12. februar 2007
Phytagorion by Blandet Pythagoras