Tirsdag d.26.November 2002

5. Dag Chiang Mai - Tha Ton.
Start på dagen.
Jeg vågnede kl. 6.20, endelig fik jeg sovet rigtig godt, så nu er jeg frisk igen. Nå vi skal jo videre, så efter badet stod den på den sædvanlige pakning af kuffert, ud med den på gangen, ned og checke ud, derefter morgenmad. Da jeg havde god tid gik jeg ud for at finde mig en paraply. Det lykkedes - selvom den så gyselig ud, blå og med  små blomster, den skulle nok kunne holde vandet væk. 

Første punkt på dagsorden var et besøg i et elefantreservat.

Chiang Dao Elefantcamp.
Elefanterne bader - han er lidt uartig Elefanterne bruges ikke mere fordi der ikke længere må fælles teaktræer i Thailand, men for at bevare standen, har man oprettet elefantlejre rundt omkring, der findes 72 i alt af slagsen. Der findes også nogle få vilde elefanter tilbage, man regner med omkring 1.800 eksemplarer. Da vi ankom til lejren,  kunne vi købe bundter af bananer og sukkerrør, som vi fik lov til at fodre dem med. Hele bundter af sukkerrør eller bananer røg lige i kværnen. Elefanter har 6 tænder, 2 stødtænder, hos hunnerne er de meget små, der på 4 kindtænder.  kindtænderne er på størrelse med et A5 ark. Jeg delte mine bananer i 2 bundter, men  jeg stod først og kiggede lidt for at finde ud af hvem af elefanterne der blev forfordelt, Der var selvfølgelig en i mellem, hun fik så mine.

Vi så derefter elefanterne pænt gå i række ned til floden for at bade, de elsker vand. Mahutterne som elefantpasserne kaldes, vaskede og skrubbede dem omhyggeligt, og det tydeligt at se elefanterne nød det.

Opvisning.
Elefanterne samrbejder om at stable teaktræs stammerne Et andet sted var der opvisning i hvordan elefanterne blev brugt som arbejdsdyr i skovbruget. Elefanten er et intelligent dyr, de træder forsigtigt, så de var derfor ideelle ude i skoven, de væltede ikke bevidstløst rundt og trampede alt ned. De træder ikke på noget levende, den med at en elefant er bange for en mus, er ikke helt ved siden af. Men hvis noget er en trussel for dem, så tag ikke fejl, så kan de godt træde hårdt. Vi fik set elefanter rulle med træstammer, trække tunge træstammer fastgjort med kæder. De samarbejdede om at stable de fældede teakstammer, bar dem mellem stødtænder og snablen, Mahutter hoppede op og ned, gav ordre og tegn. Det var en flot opvisning af de dejlige dyr.

Ridetur.
Himself på elefantryg Vi skulle slutte af med en ridetur på elefanterne. Ligesom jeg har mit eget værelse, fik jeg også min egen elefant, det var en lille frækkert jeg var kommet op på, hun havde opdaget at jeg havde en klase bananer og en gang sukkerrør med til den, så den var helt balstyrisk. Mahutten gav dem til hende med det samme, han gad åbenbart ikke det bøvl med den. Elefanter har en fantastisk lugtesans og høresans, så vi kunne ikke skjule godterne for den.

Grethe og Lone købt en pakke regnslag, lyserøde. Da det stadigt regnede forbarmede de sig og lånte mig en af dem. Lyserødt!! Men  alternativet var at blive våd - hold da helt kæft hvor jeg måtte høre for det. Holdet var allerede rystet godt sammen, så der bliver ikke sparet på krudtet. Vi red i en lang karavane ind i skoven, når man lærte at slappe af og gynge med i gangarten, var det egentligt en behagelig tur. Af og til når der var trafikstop, var der en af elefanterne der lige skulle lettes for 25 kg. og 10 liter. Jeg fik undervejs taget en del fotos af turen.

Da vi kom tilbage til elefantlejren, startede det jeg ville kalde det "lyserøde mopperi", ord som transvestit, og andet i den changer, de stod alle i kø for at komme til, jeg følte mig ret alene, så da jeg på et tidspunkt sagde: Nu går jeg altså på toilettet. Råbte de nærmest i kor: Husk det er denne vej til dametoilettet. Der var nogen der endog kaldte mig Rosa. Ak - jeg følte mig venneløs - snøft snøft. 

Bambustømmerflåde.
Line og jeg på bambustømmerflåde, det er mig i PINK Efter turen i elefantlejren, skulle vi ud og sejle på tømmerflåde på Ping floden Vi  var 4 på hver flåde, jeg kom på den sidste flåde sammen med Line. Selve tømmerflåden var lavet af bambusrør,  man kunne godt få våde fødder, da vandet af og til skvulpede op i mellemrummene. Jeg havde været forudseende, jeg havde gemt to plastikposer - Viola - jeg ikke fik våde fødder!! Det var en behagelig sejltur, vi flød stille med strømmen, vores styrmand stagede lidt en gang imellem. Vi så flere elefanter langs flodbredden, dyrene så ud til at befinde sig godt, det var rart at se hvor gode de var ved dyrene. Mahutter lever sammen med elefanterne alle døgnets timer, hele året rundt. Deres elefanter er et og alt for dem, men det er et gensidig forhold.

Kok floden.
Thaton Riverside Resort ligger smukt ved Pingfloden, med Burma i baggrunden Vi kørte med bussen frem til det sted vi skulle overnatte. Thaton Riverside Resort. Det består små idylliske træhytter, de ligger ned til Kokfloden faktisk kun 10 m. fra flodbredden og ca. 300 m. fra Burma.. Det regnede meget stærkt nu,  hvis det bliver ved at regne sådan vil afstanden til floden sikkert blive kortere. Her var sikkert herligt i sol og varme, men alt virkede fugtigt, hytten mindede lidt om et klamt dansk sommerhus efter mange dages regn. Der var masser af god tid, så jeg tog mig et varmt bad og fik noget tørt tøj på. Det var begyndt at knibe med tørt tøj, så jeg måtte nok købe noget, når jeg fik chancen igen. 

Aftensmad og så godnat.
Jeg lavede mig en kop kaffe og tog en stiv cognac til - humøret steg et par grader. Det regnede stadigt trøstesløst. Vi skulle spise kl. 20. Den stod til min store overraskelse  på traditionel thaibuffet. Herefter var det sengetid. Martin ville arrangere en morgentur for alle at dem der havde lyst til at bringe mad op munkene. Vi ville så blive vækket kl. 5.30. Langt de fleste meldte sig, jeg tror at af de 36 på holdet, havde de 30 meldt sig. Selvom jeg ikke var træt, var det ikke ligefrem vejr til at fjolle rundt i landskabet.

Sidst opdateret : 12. marts 2003
Dag 4 Rejsedagbog Dag 6