Historien om Smaragd Buddhaen.

Smaragd Buddhaen er i virkeligheden skåret ud af et stort stykke grøn jade. Ifølge en pålidelig krønike fra år 1434 e.v.t. ramte lynet en ched i Chiengra i det nordlige Thailand og en Buddha statue dækket af stuk blev fundet inden i. Tingen blev bragt ind til Abbedens residens og en dag bemærkede han at stukken ved næsen var skallet og at der fandtes noget inden i med en grøn farve, han fjernede stukken - Smaragd Buddahen var fundet!

Smaragd Buddhaen.
Grand Palace - Smaragd Buddhaens bolig Folk flokkedes for at tilbede denne kostbare statue. Thailænderne i byen ChiengRai hørte under Kongen af Chieng Rai styre. Senere sendte Kong Samfangkaen en elefant som skulle bringe Smaragd Buddhaen til Chieng Mai, men da elefanten ankom til et vejkryds på vejen til Lampang, rendte den ind til byen. Kongen sendte en elefant af sted tre gange og hver gang skete det samme, så kongen indså til sidst at en Thai ånd vogtede over Smaragd Buddhaen og den ønskede at den skulle blive i Lampang. Således fil Smaragd Buddhaen lov til at blive i Lampang i 32 år, indtil 1468, hvor Chieng Mai fik en magtfuld Konge, Kong Tiloka. Han lod Smaragd Buddhaen bringe til Chieng Mai og ifølge en krønike, fik han den installeret i en østlig niche af den store stupa Chedi Luang.

I 1551 døde Kongen af Chiang Mai, uden at efterlade sig nogle sønner. En af hans døtre var gift med Kongen af Laos. Hun havde født en søn med navnet Prins Chaichettha. Da Kongen af Chiang Mai døde inviterede en minister prinsen, som kun var 15 år til at blive konge, hvilket han accepterede. Men da hans far, Kongen af Laos døde, ønskede Kong Chaichettha at vende tilbage til sit eget land. Så i 1552 vendte han tilbage til Luang Prabang, hovedstaden i Laos. Han tog Smaragd Buddhaen med sig, og han lovede ministeren af Chiang Mai at han ville komme tilbage. Det gjorde han ikke og han returnerede heller ikke Smaragd Buddhaen. Statuen forblev i Luang Prabang i tolv år.

Tilbage til Thailand.
I 1778 under Thonburi perioden, hvor Kong Rama I stadig var general,  indtog han Vientiane og bragte Smaragd Buddhaen tilbage til Thailand. Da Bangkok blev etableret som hovedstad, blev Smaragd Buddhaen beskytteren af Thailand og har været det siden. Helligdommen over alle helligdomme. Statuen blev flyttet fra Thonburi til Smaragd Buddhaens Templet i Bangkok 22. marts 1784. Kong Rama I havde to sæsonbestemte klædedragter til Smaragd Buddhaen, en for sommer og en for regntiden. Kong Rama III, tilføjede en for vintersæsonen. Ceremonien med skift af klædedragten fandt altså sted tre gange om året. I gamle dage sprøjtede kongen lustralvand på prinser og officials som deltog i ceremonien. Nu på vores tid er ceremonien udvidet lidt.

Størrelsen af Smaragd Buddhaen er 48.3 cm. Bred og 66 cm. Høj. Statuen er er i siddende position, med det højre ben hvilende over det venstre. Bedømt ud fra disse ikonografiske faktorer, må man konkludere at den er udskåret i det nordlige Thailand, tidligst i det 15. århundrede e.v.t. , af en der tilhørte den nordthailandske sene Chieng Saen og Chieng Mai skole. Hvis det forholder sig sådan , må den være fremstillet lige før man opdagede stupaen i Chiang Rai.

Oprindelsen.
På den anden side, at dømme ud fra holdning i meditationen ser Smaragd Buddhaen mere ud som nogle af buddhaerne fra det sydlige Indien eller Sri Lanka. Attituden i meditationen har aldrig været særligt populært i thailændernes opfattelse af Buddha. Det kan godt støtte den opfattelse at Smaragd Buddhaens oprindelse i virkeligheden er i et af de førnævnte lande.

Sidst opdateret : 12. marts 2003
Blandet Blandet Blandet