Mustafa Kemal

Han blev født I 1881. Man kender ikke den eksakte dato, men sandsynligvis var det om foråret, i den græske by Thessaloniki, som den gang hørte til det Ottomanske rige. Hans far, Ali Riza, som var tolder og senere slog sig på tømmerhandel. Faderen dødede endnu mens Mustafa var dreng. Hans mor Zubeyde, en religiøs og viljestærk kvinde, opfostrede ham og hans søster. Han kom først på en traditionel religiøs skole, men blev hurtigt overflyttet til en moderne skole. I 1893, blev han sendt på et militært gymnasium. Her gav hans matematiklærer ham tilnavnet Kemal, i anerkendelse at hans meget fine præstationer. Kemal betyder noget i retning af: til perfektion eller den perfekte. Han blev nu kendt under navnet Mustafa Kemal.


Mustafa Kemal I 1905 dimitterede Mustafa Kermal fra Krigsakademiet i Istanbul, med rang af Stabskaptajn. Derfra blev han sendt til Damaskus. Her startede han sammen med en hel del kolleger en hemmelig forening som de kaldte 'Fædreland og Frihed', der skulle bekæmpe Sultanens tyranni. I 1908 hjalp han en gruppe officerer der styrtede den regerende sultan. Mustafa Kemal's karriere blomstrede I takt med hans heltemod i det fjerneste hjørne af det Ottomanske imperium, som også omfattede Albanien og Tripoli. Han gjorde kortvarig tjeneste som Stabsofficer i Thessaloniki og Istanbul og som militærattache i Sofia.

I 1915 da Dardaneller-felttoget blev indledt, blev Oberst Mustafa Kemal en national helt, da han vandt en række sejre og til sidst slog angriberne tilbage. I 1916 i en alder af 35, blev han forfremmet til general og det år befriede han to store provinser i det østlige Tyrkiet. I de to efterfølgende år var han øverstbefalende for adskillige Otteomanske styrker i Palæstina, Aleppo og andre steder. Han fik endnu en stor sejr da han stoppede fjendens fremrykning i Aleppo.

Den 19. maj 1919 ankom Mustafa Kemal til Samsun Black Sea port for at starte Uafhængigheds-krigen. I trods mod Sultanens regering, sluttede han sig til befrielseshæren i Anatolien, og indkaldte Erzurum og Sivas Kongres, for at etablere en ny national indsats under hans lederskab. Den 23. april 1920 blev den Store Nationale Kongres indført og Mustafa Kemal blev valgt som dets præsident.

Kæmpende på flere fronter førte han sine styrker til sejer over oprørerne og de indtrængende hære. Som følge af den tyrkiske triumf ved de to afgørende slag ved Inonu i det vestlige Tyrkiet, tildelte Den Store Nationale Kongres Mustafa Kemal titlen som Øverstbefalende hærfører med rang af Marskal. I slutningen af august 1922, havde den Tyrkiske Arme vundet den endelige sejr. I løbet af nogle få uger var det tyrkiske hovedland befriet og våbenstilstanden undertegnet. Det Ottomanske dynastis regeringsperiode var afskaffet. I juli 1923 undertegnede den tyrkiske regering Lausanne Traktaten, med Storbritannien, Frankrig, Grækenland, Italien og andre. Midt i oktober blev Ankara hovedstad for den nye tyrkiske stat. Den 29. oktober blev den tyrkiske republik grundlagt og Mustafa Kemal blev enstemmigt valgt til Præsident for den Tyrkiske Republik.

Sidst opdateret : 14. april 2005
Blandet Rejsedagbog Det Osmanske Imperium