Ho Chi Minh


Ho Chi Minh fødtes den 19 maj 1890 i en landsby ved navnet Kimlien, som ligger i det centrale Vietnam. Han var søn af en embedsmand, som havde fratrådt sin stilling i protest mod den franske dominans af hans land. Ho Chi Minh gik i skole i Hue og senere gik hans på en privat skole i Phan Thiet. I 1911 tog han et job som kok på et fransk dampskib, og senere arbejdede han i London og Paris
Et billede af den yngre Ho Chi Minh Efter Første Verdenskrig brugte han pseudonymet Nguyen Ai Quoc (Nguyen - Patriotent), han engagerede sig i radikale aktiviteter og deltog i den gruppe der grundlage det franske kommunistparti. Han blev kaldt til Moskva for at blive trænet, og sidst i 1924, blev han sendt til Canton i Kina, hvor han organiserede en revolutionær bevægelse af vietnamesere som levede i eksil i Kina.
Han blev tvunget til at forlade Kina da de kinesiske myndigheder som slog hårdt ned på de kommunistiske aktiviteter, men han kom tilbage i 1930 for at grundlægge Indokinas Kommunistiske Parti (ICP). Han opholdt sig i Hong Kong som repræsentant for Det Kommunistiske Internationale.

Arresteret i Hong Kong.
I juni 1931 blev Ho Chi Minh arresteret det af det britiske politi, og han opholdt sig i fængsel indtil han blev løsladt i 1933. Der efter tog tilbage til Sovjetunionen, hvor han tilbragte adskillige år for at komme sig over en tuberkulose. I 1938 tog han tilbage til Kina, hvor han fungerede som rådgiver for den kinesiske kommunistiske bevæbnede styrker. Da Japan okkuperede Vietnam, optog Ho Chi Minh kontakten til Indokinas Kommunistiske Partis ledere, hvor han hjalp dem med at grundlægge en ny kommunistdomineret uafhængig bevægelse, populært kendt som Vietminh, som bekæmpede japanerne. I 1945 da japanerne overgav sig, greb Vietminh magten i landet og proklamerede Den Demokratiske Republik Vietnam i Hanoi. Ho Chi Minh blev nu kendt under sit endelige pseudonym, hvilket betyder noget i retningen af " den der bringer lys", blev præsident.

Krig mod franskmændene.
Franskmændene var uvillig til at give deres koloni fra sig, og sidst i 1946 brød krigen ud. I otte år kæmpede Vietminh-guerillaen mod den franske hær, i bjergene og på rismarkerne, sluttelig tabte franskmændene krigen i det afgørende slag ved Dien Bien Phu i 1954. Ho Chi Minh blev frataget sin sejr, for ved den efterfølgende fredsforhandling i Geneve deltes landet i en stat i nord og en i syd. Den nordlige stat fik navnet DRV. Demokratisk Republik Vietnam med Ho Chi Minh som præsident, han brugte derefter sine kræfter på at opbygge et kommunistisk samfund.

Konflikten starter.
I starten af 1960erne genoptogs konflikterne i Sydvietnam, hvor kommunist styret guerillaer, iværksatte en modstand mod USA støttede regime i Saigon. Ho Chi Minh, hvis helbred nu var meget ringe, var reduceret til mere ceremonielle roller, mens den politiske del var der andre der tog sig af.

Ho Chi Minh dør.
Den 3. September 1969 døde han i Hanoi af et hjerteanfald. Ho Chi Minh var ikke bare grundlæggeren af Vietnams kommunistiske parti, han var også sjælen i kampen for selvstændighed. Han personlige kvaliteter så som ligefremhed, ubestikkelighed og beslutsomhed, var værdsat i vide kredse, også langt uden for Vietnams grænser. Man lagde hans balsamerede legeme i et stort granit mausoleum i Hanoi. Der ved krænkede man hans ønske om blive kremeret og asken skulle begraves i tre urner på tre bakketoppe i Vietnam. Som han sagde: Kremering er ikke bare en god hygiejnisk ting, det sparer også god landbrugsjord.

Sidst opdateret : 21. marts 2006
Vietnam krigen Blandet Anvendte Værktøjer