Le Loi

En ting jeg lagde mærke til og undrede mig over, da jeg rejste rundt i Vietnam var, lige meget hvilken by vi kom til, var der en vej der hed Le Loi. Jeg syntes det lød meget fransk og jeg syntes det var mærkeligt at vietnameserne ikke for længst havde omdøbt vejene og fjernet mindet om de franske imperialister, så jeg spurgte vores guide Mr. Lam hvorfor. Han fortalte lidt om Le Loi og her er så forklaringen.    

Manden Le Loi.
Le Loi trådte ind i historien i 1418, han var en rig filantrop som startede det såkaldte Lam Son oprør. Han rejse rundt i landet og holdt møder for at forene dem mod de kinesiske besættere. Le Loi's strategi bestod i overraskelsesangreb på fjendens svageste punkter, og det lykkedes ham at svække fjenden samtidig med, at han undgik egentlige slag mod de overlegne kinesiske styrker. Han opretholdt en streng militær disciplin, der sikrede, at hans tropper ikke gik på plyndring i områder under hans kontrol, og det gjorde ham til en meget populær helt. Det blev ikke sidste gang i Vietnams historie, at en modstandsbevægelse med held anvendte den strategi over for en indtrængende fjende. Det tror jeg både franskmændene og amerikanerne kan nikke genkendende til.

Sejren.
Sejren kom i 1428, efter sejren udråbte han sig selv til kejser med navnet Ly Thai To. Le Loi rangerer meget højt på den vietnamesiske top-ti liste over nationens helte. Efter sejren over kineserne, skrev en lærer og kampfælle fra hæren hans berømte proklamation som gav vietnameserne deres stærke vilje til uafhængighed:
Vort folk har for længe siden grundlagt Vietnam som en uafhængig nation. Vi har vores egne bjerge og vores egne floder, vores egne skikke og traditioner, og de er forskellig fra det fremmede land nord for os. Vi har nogle gange været svage og andre gange stærke, men vi har aldrig haft mangel på helte.

Kejseren.
Le Loi grundlagde Le-dynastiet i 1428 og blev kejser under navnet Le Thai To. Han gendøbte landet Dai Viet og begyndte straks arbejdet med at genopbygge landets  efter krigens ødelæggelser. Han reducerede hæren fra 250.000 til 10.000 mand og indførte et rotationssystem, der tillod fire femtedele af hans soldater at vende tilbage til landområderne og hjælpe med at forøge produktionen af fødevarer. Retsvæsenet blev reorganiseret, og straffelovene revideret. En ny læreanstalt, der skulle uddanne kommende administratorer, blev grundlagt, og man fik kun adgang efter fortjeneste og ikke som tidligere på grund af social eller familiemæssig position.
Le Thai To døde i 1443 og efterlod tronen til sin søn, Le Thai Tong.

Sidst opdateret : 05. december 2006
Blandet Blandet Friendship